Syftet med en överlåtelsebesiktning är att klarlägga fastighetens fysiska skick i samband med en försäljning. Det är en omsorgsfullt utförd byggteknisk undersökning av byggnaden och den mark som har teknisk betydelse för byggnaden.
Detta är främst ett sätt för köparen att uppfylla del av sin lagstadgade undersökningsplikt (Jordabalken kap 4 § 19) och försäkra sig om att huset håller vad säljaren lovar. Med en utförd överlåtelsebesiktning minskar således risken för en framtida tvist mellan köpare och säljare.
I många fall genomförs en överlåtelsebesiktning redan i början av försäljningsfasen i syftet att underlätta såväl prissättning som budgivning. Om överlåtelsebesiktningen utförs på uppdrag av köparen med villkor i köpekontraktet bör du tänka på att inte ta till för kort tid för besiktningsvillkoret. Kontrollera först med oss hur snabbt en besiktning kan utföras.
Ta sedan till några ytterligare dagar då du kanske behöver tid för att ta fram offerter på eventuella renoveringar etc. Försök även att närvara vid besiktningen. Det är nämligen ett ypperligt tillfälle att lära dig saker av oss om ditt nya hus som du kommer att ha nytta av i framtiden.
Hur går en besiktning via Besiktningar In Focus till?
Efter överenskommelse bokas en tid när en besiktningsman från oss besöker den berörda fastigheten för att genomföra överlåtelsebesiktningen. Önskvärt är alltid att säljaren av fastigheten närvarar vid besiktningen för att lämna information och besvara frågor. Det är dock inget krav.
Besiktningsmannen börjar med att gå igenom de handlingar om huset som säljaren lämnar. Det kan vara ritningar, bygglov, tekniska beskrivningar och kvalitetsintyg. Därefter undersöker besiktningsmannen alla synliga och tillgängliga ytor; han genomför en s.k. okulär besiktning.
Besiktningen omfattar bostadens alla rum, förråd, källare, vind, balkong, tak, fasad och mark kring bostaden. Under besiktningen för vår besiktningsman noggranna anteckningar om allt han ser. Dessa anteckningar sammanställs sedan tillsammans med säljarens information i ett skriftligt besiktningsutlåtande.
I utlåtandet lämnar vår besiktningsman även en riskanalys i det fall det finns en påtaglig risk för att fastigheten har väsentliga brister som inte framkommit vid den okulära besiktningen. Viktigt att tänka på är att besiktningsutlåtandet endast visar på fastighetens fel och brister, inte fördelar. Allt som står under noteringar, riskanalys, samt fortsatt tekniskt utredning bedömer besiktningsmannen vara viktigt för den som köper ett hus att känna till. Många gånger får besiktningsmannen frågor om vad han tycker om huset, om det är ett bra hus och så vidare. Det som besiktningsmannen tycker om huset är det som är antecknat i utlåtandet. Bra eller dåligt? det måste den som köper huset avgöra. Besiktningsmannen kan bara påvisa det som han anser vara fel och brister. Andra frågor besiktningsmannen kan få är om det är dyrt att åtgärda och om det är svårt att åtgärda, återigen är det upp till den som köper huset att avgöra om något är svårt eller dyrt att åtgärda. Besiktningsmannen känner sällan till husköparens ekonomiska situation eller tekniska kunskap. Det viktiga är att känna till vad man köper. Man köper ju inte bara huset utan även dess brister.
Vad omfattas inte av besiktningen?
Tomtmark som inte ligger i omedelbart samband med bostaden ingår inte i besiktningen. Installationer såsom el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, skorsten och eldstad ingår inte heller. Vidare ingår inte sådan inspektion som kräver ingrepp i fastigheten. Det kan t ex handla om provtryckning, radonmätning och invändig besiktning av oljetank.
Vad händer efter besiktningen?
När besiktningen är utförd och köparen har fått del av besiktningsprotokollet kan köparen bestämma sig för att antingen köpa fastigheten på de villkor som säljaren kräver, avstå från köpet, be att få en garanti från säljaren, genomföra en fördjupad undersökning eller inleda en diskussion om en prisreduktion. Efter besiktningen och när man fått sitt utlåtande är det viktigt att förstå att undersökningsplikten kan vara utökad med tanke på uppgifter som framkommit i besiktningen. Besiktningsmannen går inte in på hur något ska åtgärdas eller vad saker och ting kan kosta att åtgärda. Det är ett uppdrag för en entreprenör. Besiktningsmannen upplyser om brister och risker i huset.